3/9/14

La Festa Major és...política!


Deia el peto que portaven els tècnics de cultura durant la Festa Major de Granollers: "La Festa és Cultura". I no podem estar-hi més d'acord, sobretot, si pensem en quin tipus de festa major aquesta frase és portada a l'esquena. Ja hi ha molta tinta vessada per intentar descriure què coi passa, perquè passa i quins efectes té aquesta Festa Major de Blancs i Blaus durant els dies que dura a la capital del Vallès Oriental. De maneres de viure la Festa Major de Granollers, n'hi ha moltes. Però l'essencial, aquella que aporta la singularitat i que la fa única, és la que viu la gent de les colles.

Sembla que Blancs i Blaus tenen unes coordenades clares: carnaval de disfresses i plataforma cultural, comunitat festiva i identitat local, creació competitiva i participació popular. I aquestes coordenades impliquen una visió d'allò cultural diferent a la dominant.

Les colles facturen un model on la cultura es formalitza en un programa que és el resultat del treball des de la diversitat de sensibilitats i interessos (diguem-ne expressius, artístics o culturals) i on no hi ha la figura del o els "programadors". Una cultura on el gust (o l'escala de la qualitat) sovint es dicta al costat d'una barra a altes hores de la nit i no en articles, llibres, revistes o premis. Una cultura que entén que el professional (és a dir, el que cobra per ser allà) s'ha de posar a disposició d'allò que necessita l'activista per organitzar l'acte. Una cultura que ha estat capaç de generar un cos social i que pot parlar de tu a tu amb l'administració pública. Durant la Festa Major, es difumina la indústria cultural i la seva lògica mercantil: tot el diner de les colles es posa al servei de les colles. Es difumina, també, el debat sobre la democràcia cultural i la democratització de la cultura: no et fan (si vols) sinó que fas...pels altres. Aquí s'assaja -amb molts errors- certa democràcia participativa: els polítics i els gestors tenen clar que poden decidir però que no ho poden fer sols. I de tant en tant, es produeixen alguns actes subversius i fora del control social (que també existeix durant la festa).

A més, des de fa uns anys cap aquí, durant la festa major, el carrer es va omplint d'algunes proclames directament reivindicatives: els dos últims pregons reclamen justícia social i radicalitat democràtica, la marxa educativa de l'any passat va fer-se present a la festa, a la processó del Sant Blau cada any hi ha algun comentari sobre l'actualitat política, ja comença a ser normal que hi hagi grans estelades a la Porxada en els dies clau o que sigui present a l'escenari durant el CorreAigua, també les enganxines a les samarretes dels dos colors, les performances de l'ANC o els crits d'independència durant el veredicte...en són només alguns exemples.

Tot plegat, el model cultural de la festa i la presència d'elements reivindicatius durant la setmana que dura fan que allò lògic ja sigui impossible d'obviar. La politització de la festa, és un fet. Potser encara poc conscient en algunes parts de les colles, però cada cop més conscient en d'altres. 

Hi ha qui voldria que tot això no passes (i durant molts anys ho ha aconseguit). Segons ells, Blancs i Blaus és una eina de cohesió social i no s'ha de polititzar.

No se'n adonen que volen reduir Blancs i Blaus a un espectacle. És curiós que no hagin entès que és el propi model de festa qui fa imparable que això sigui així: quan un nosaltres fa la festa, és a dir, quan algú se'n apropia, esdevé subjecte polític. Ningú més que aquells que es reconeixen en situació d'igualtat i amb capacitat creativa, marcaran allò que es dirà i es farà.

La millor eina de cohesió social és aquella que sap adaptar-se als contextos i als temps, la que pot donar aixopluc i la que ofereix diferents visions. Per sort, l'oasi de la falsedat apolítica de la Festa dels Blancs i Blaus comença a esvair-se. I és de sentit comú que sigui així, perquè anul·lar els conflictes latents o mirar de controlar l'autoorganització popular és anar en contra de la cohesió social.  

La festa és cultura...tant com la cultura és política!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada